Waarom en wanneer ontstonden huisnummers?

Rond 1800 begon de regering van Napoleon Bonaparte in Nederland huizen te nummeren. Door huizen te nummeren, konden ze goed in kaart worden gebracht. Dit was erg handig bij het ontheffen van belasting. Voordat huizen werden genummerd, maakten men hun huizen herkenbaar door middel van een naam en huisteken. Het nummeren van huizen was veel duidelijker en praktischer.

Genummerd per wijk

In eerste instantie werden huizen per wijk genummerd. In elke wijk had je een huis 1, huis 2, enzovoorts. Echter werd dit systeem steeds ingewikkelder, vooral toen steden en dorpen begonnen te groeien. Daarom werd na verloop van tijd besloten om huizen per straat te nummeren. Er werd nog geen onderscheid gemaakt tussen even en oneven nummers.

Vernieuwd systeem

Na verloop van tijd kwamen er steeds meer huizen bij. De regering bedacht toen een systeem om het nummeren van huizen overzichtelijk te houden: de even nummers kwamen aan de ene kant van de straat en de oneven nummers aan de andere kant. Hierbij werd er niet gelet op de afstand tussen de huizen. Dit betekent dat een huis met huisnummer 4 niet standaard tegenover nummer 3 en 5 hoefde te liggen. Tegenwoordig is dit nog steeds het geval.

Soms nog steeds doorlopende nummers

Toch zien we nog steeds wel eens een straat waarbij de nummers doorlopend zijn. Dit zien we meestal bij straten die maar aan een kant huizen en andere gebouwen bevat. Ook op een plein kan de nummering doorlopend zijn. Dat is handiger, omdat de huizen rondom het plein staan.

Toevoegingen

Soms staan er meerdere huizen op 1 perceel. Elk huis hoort een eigen huisnummer te hebben. Om in dit geval toch de nummering overzichtelijk te houden, wordt een teken toegevoegd. Bij woningen die naast elkaar staan is dit meestal een letter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ’12, 12A en 12B’. Bij gebouwen met meerdere verdiepingen, zoals een appartementencomplex, is dit meestal een cijfer. Het cijfer geeft doorgaans ook direct aan op welke verdieping de woning te vinden is.

Afwijkend systeem

In sommige plaatsen komt een afwijkend systeem voor. Zo heeft Lelystad een hele wijk waarin niet alleen de huizen, maar ook de straten zijn genummerd. Gondel 2476 betekent daar: Wijk Gondel, straat 24 en huisnummer 76. In de Nijmeegse stadsdelen Lindenholt, Dukenburg en in de plaats Wijchen wordt een soortgelijk systeem toegepast. In deze plaatsen zijn niet alleen de straten genummerd, maar is het straatnummer ook nog eens onderdeel van het huisnummer.

In Hoofddorp heeft de wijk Graan voor Visch zelfs helemaal geen straatnamen of straatnummers. De bewoners hebben daar als adres allemaal Graan voor Visch met daarachter hun huisnummer. De huisnummers lopen van 13.000 tot 19.999. De bewegwijzering in deze wijk verloopt per duizend- en honderdtal.

Zo zijn er nog wel meer voorbeelden van plekken in Nederland waar niet standaard aan de ‘straatnaam + huisnummer’ hantering wordt gedaan. Deze plaatsen hebben daar zo hun eigen redenen voor.

Heeft u al een mooi huisnummer naast uw voordeur?

Huisnummers bestaan dus eigenlijk nog niet heel zo lang. Toch is het erg handig dat elk huis van een nummer is voorzien, op welke wijze dan ook. Wilt u graag op een mooie, duidelijke manier aangeven op welk huisnummer u woont? Bekijk dan eens ons assortiment aan huisnummers. Bij ons kunt u kiezen uit verschillende materialen waaronder RVS, aluminium en messing.