De meeste mensen hebben wel een idee hoe het werkt als een naambord wordt gegraveerd. Maar er zijn ook veel andere technieken om naamborden te bedrukken. Een aantal opdruk technieken heb ik al eens behandeld in een van de blog artikelen. Maar de techniek sublimatie zegt maar weinig mensen iets.

Sublimeren is een druktechniek die wij toepassen voor het bedrukken van voornamelijk naamborden en bewegwijzering. Maar de techniek is ook geschikt voor het drukken van kleine naamplaatjes en huisnummers.

We gebruiken een speciaal soort aluminum dat is voorzien van een speciale coating. Het aluminium is beschikbaar in de kleur rvs look en wit. Dit materiaal wordt eerst op maat gesneden in de gewenste afmeting van het naambord.

Vervolgens wordt de gewenst opdruk in met een speciale sublimatie-printer in spiegelbeeld op een transfer papier gedrukt. Een van de voordelen van sublimeren is dat het mogelijk is om in kleur te drukken. Bij een full color bedrukking adviseren we op wit aluminum te drukken.

Naambord sublimatie

Het transfer papier wordt vervolgens bovenop de aluminium naamplaat en in een hittepers gelegd. De hittepers zorgt dat de opdruk onder druk en een temperatuur van ongeveer 200 graden over wordt gebracht op het naambord.

Door het verhitten en persen trekken de inkten in de coating en wordt het beeld overgebracht. Zodra het naambord weer is afgekoeld sluiten de poriën zich en is de opdruk permanent. Met deze techniek komt de opdruk dus in het oppervlak en is het niet voelbaar.

Gesublimeerde naamplaten zijn weerbestendig en daarmee geschikt voor zowel buiten als binnen. Daarnaast is het makkelijk schoon te houden en zorgt de coating voor een krasbestendige laag.

Mocht je vragen hebben over wat nou de juiste techniek voor het maken van een naamplaat dan adviseren we je natuurlijk graag.