Graveren

Wanneer je een product zoals een naambord wilt laten graveren ben je bij NaambordenCentrale aan het juiste adres. Bij ons kan je verschillende materialen laten graveren. Wij graveren je naambord of een van onze andere producten volledig naar wens. Graveren is een duurzame oplossing techniek die we graag toepassen voor het maken van onder andere naamborden.

Wat wil je laten graveren?

Er zijn een tal van mogelijk producten die wij kunnen graveren. Maar eerst even een stapje terug. Graveren is een bewerkingstechniek (diepdruk) om opdruk aan te brengen in een hard materiaal. De ondergrond bepaald in dit geval welke graveertechniek er wordt gebruikt. Niet alle materialen kan je met dezelfde techniek graveren. Omdat we ons richten op het graveren van plaatmaterialen graveren wij vanzelfsprekend alleen met de daarvoor geschikt technieken.

Technieken

Zoals gezegd zijn er verschillende manieren om te graveren. Wij richten ons op het graveren van teksten, nummers en logo’s. De volgende graveertechnieken worden bij ons toegepast:

  • Lasergraveren
  • Verdiept graveren (frezen)
  • Verdiept graveren (frezen) en inlakken

Niet alles is te graveren

Belangrijk om te weten is dat vrijwel alle materialen kunnen worden voorzien van een opdruk maar dat betekent niet dat al deze materialen geschikt zijn om te graveren. Vraag je daarom altijd eerst af of graveren van plaatmateriaal nodig is. Vaak horen wij van klanten dat ze graag iets willen laten graveren maar dat het in de praktijk niet de beste oplossing is. Zo zijn veel materialen zoals rvs of aluminium ook heel goed te bedrukken. Er moet daarom goed worden bepaald of graveren echt nodig is. We geven je graag een advies bij het maken van de keuze. Zo maken wij prachtige naamborden van beton maar deze kunnen we enkel voorzien van een bedrukking middels digitale print. Beton is bijna niet te graveren omdat het niet de juiste hardheid heeft.

Enkele voordelen van graveren

Natuurlijk heeft graveren veel voordelen. En om zo maar een paar voorbeelden te noemen hebben we een lijstje gemaakt. Hierbij moeten we aangeven dat deze voor- en nadelen vooral zijn gebaseerd op het graveren van naamborden, tekstborden en huisnummer. Voor andere producten gelden doorgaans andere afwegingen.

  • Graveren is permanent
  • Graveren is slijtvast
  • Graveren kan verdiept worden aangebracht
  • Graveren kan heel nauwkeurig
Laser graveermachine aan het werk
Laser graveermachine aan het werk

Verschillende manieren om een naambord te graveren

Zoals gezegd passen wij globaal gezien twee graveertechnieken toe. Dat is lasergraveren en verdiept graveren. Deze zijn het makkelijkst te onderscheiden door het feit dat lasergraveren bijna niet voelbaar is en zorgt voor geen tot weinig reliëf in het plaatmateriaal. Verdiept graveren is daarentegen wel voelbaar in ligt dieper in het oppervlak. Bij een verdiept gegraveerd naambord voel je meer reliëf en hierdoor is het met de de hand vaak beter voelbaar.

Om verder in te gaan op de verschillende manieren van graveren nemen we het graveren van een naambord als voorbeeld. Tenslotte heeft vrijwel iedereen wel zoiets bij de voordeur hangen en het is daarom makkelijker om daar een beeld te krijgen.

 
RVS naambord met lasergravure
RVS naambord met lasergravure

Naambord lasergraveren

Het graveren van een naambord met een laser gebeurd met uiterste precisie. Zoals de naam al doet vermoeden wordt het oppervlak van een naambord voorzien van een opdruk middels een laser. Een krachtige laserstraal verhit het materiaal dermate dat het materiaal waar de laser komt verdampt of verbrandt. De intensiteit van de laser bepaald de kleur van de gravure. Bij lasergraveren kan geen kleur worden bepaald. Bij het graveren van rvs is de hoogst haalbare kleur donker antraciet en alle lichtere grijstinten. Bij het graveren van 2-laags graveer kunststof zoals Resopal/Graflux wordt exact eerste de toplaag weggebrand waardoor altijd de onderliggende kleur zichtbaar wordt. Bij het graveren van bijvoorbeeld zwart aluminium wordt de opdruk wit.

Een van de voordelen van een naambord graveren met een laser is dat het graveren relatief eenvoudig is. De laser is volledige computergestuurd en kan op basis van een digitale afbeelding de opdruk aanbrengen. Wat dat betreft kan je het vergelijken met een printer. Maar wel een printer zonder kleuren. Het graveren van rvs met een laser is dan ook bij uitstek de manier om bijvoorbeeld rvs naamborden met een afbeelding te graveren. Met een lasergraveermachine een breed scala aan materialen graveren. Een ander voordeel is dat je naast graveren ook mogelijk is om met de laser sommige materiaal te snijden. Dat geldt met name voor de zachte materialen zoals Resopal/Graflux en Acrylaat.

Wij kunnen naamborden lasergraveren van o.a.: Resopal/Graflux graveer kunststof, Glas Aluminium, RVS, Hout, Acrylaat, Messing en Natuursteen.

Graveermachine met messing naamplaat
Messing graveren

Naambord verdiept graveren

Een naambord verdiept graveren is niet te vergelijk met een lasergravure. Bij verdiept graveren wordt er met een frees daadwerkelijk een deel van het plaatmateriaal verwijderd. Hierdoor ontstaat voelbaar reliëf in het materiaal. Wat overblijft is afhankelijk van het te graveren plaatmateriaal. Bij messing en zilverkleurig aluminium is de opdruk bijvoorbeeld heel beperkt zichtbaar en kan een behandeling nodig zijn om te zorgen voor een goed contrast. Het behandelen bestaat bij onze naamborden uit het lakken van de gravure. Afhankelijk van de wensen en kleuren kan er een grondlaag worden aangebracht. Sommige materialen kunnen zowel worden gegraveerd op basis van verdiept graveren en lasergraveren. Een goed voorbeeld hiervan is het 2-laag graveer kunststof Resopal/Graflux. Hierbij is er nauwelijks terug te zien welke techniek is gebruikt. Het verdiept graveren kan hierbij zelfs de voorkeur hebben de intensieve hitte van een laser kan zorgen voor kromtrekken van materiaal.

Het aanbrengen van een verdiept gegraveerde opdruk vraagt om goede voorbereiding. Het principe is niet vergelijkbaar met printen zoals bij lasergraveren dat vergelijk beter gemaakt kan worden. Er moet secuur een juiste frees worden gekozen om de opdruk te kunnen graveren. Een te grote freesdiameter kan geen kleine teksten graveren en een te kleine freesdiameter zal te lang doen over het graveren. Bij graveren van delen die groter zijn dan de diameter van een frees is het nodig dat de frees precies weet hoe vaak het vlak moet worden gefreesd voordat alle delen uit het materiaal zijn gefreesd. Deze freeslijnen moeten vooraf worden opgemaakt.

Gegraveerd messing naamplaatje
Gegraveerd messing naamplaatje

In veel gevallen wordt een verdiept gegraveerd naambord behandeld met lak zodat de opdruk kleur krijgt. Bij gegraveerde naamplaatjes wordt er vaak met een kleur gewerkt. Bij bijvoorbeeld naamplaatjes van messing lakken we de opdruk veelal met een zwart lak in. Dit proces is bij een opdruk zoals een logo complexer. Wanneer een logo op in naambord wordt gefreesd moeten de freeslijnen vooraf goed worden ingesteld. Met name wanneer er meerder kleuren worden gebruikt is controleren van de freeslijnen aan de hand van de kleuren een nauwkeurig werk. De freeslijnen vormen als het ware kleine geultjes. Deze geultjes worden voorzien van de gewenste kleur lak. Een van de beperkingen is hierbij dat het niet mogelijk is om bijvoorbeeld te werken met een kleurverloop zoals van licht naar donker.

Wij kunnen naamborden lasergraveren van o.a.: Resopal/Graflux graveer kunststof, Aluminium, RVS, Hout, Messing en Trespa.

Sleutelhangers gegraveerd en ingelakt
Sleutelhangers gegraveerd en ingelakt
Tankdoppen gegraveerd en lasergesneden
Tankdoppen gegraveerd en lasergesneden
Aluminium naamborden gegraveerd en ingelakt
Aluminium naamborden gegraveerd en ingelakt

Wat kunnen we voor je graveren?

Wellicht dat deze uitleg over graveren meer vragen oproept dan beantwoordt. We helpen je natuurlijk graag verder. Schroom niet om contact met ons op te nemen over alles op het gebied van graveren of vergelijkbare vraagstukken.

Copyright © 2016 - 2024 NaambordenCentrale. All rechten voorbehouden.