De meeste mensen gaan er vanuit dat RVS/Inox niet kan roesten. Zo nu en dan kom er dan ook de vraag hoe het kan dat er roestvorming te zien is op een RVS naambord.

Om een kort antwoord te geven: Ja, RVS kan wel degelijk roesten.

RVS staat voor Roestvast staal. In de volksmond wordt ook wel gesproken over Roestvrij staal maar dit is onjuist. RVS bestaat voornamelijk uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Hierbij is het percentage chroom onder meer bepalend voor de corrosiebestendigheid van het RVS. 

Het deel chroom zorg ervoor dat het RVS beschermd wordt door een niet zichtbare laag chromoxide. Deze beschermende oxidehuid zorgt er normaliter voor dat RVS niet gaat roesten.

Zodra bijvoorbeeld een RVS naambord echter niet schoon wordt gehouden of in aanraking komt met zuren kan de chromoxide laag worden aangetast waardoor de corrosiebestendigheid van het RVS nadelig wordt beïnvloed.

Roestvorming van RVS ontstaat meestal door: 

  • Aantasting door Zeelucht
  • Vuile lucht 

In kuststreken bevinden zicht kleine druppels zeewater in de lucht. Deze druppel bevatten zout en chloriden die RVS aantasten.

Een andere veel voorkomende oorzaak is vuile lucht. Dit komt meestal voor in de buurt van bijvoorbeeld industriegebieden of grote roestige objecten. Hierdoor kunnen minuscule ijzerdeeltje in de lucht gaan dwalen en neerkomen op het RVS. We noemen dit vliegroest. Vliegroest kan de chromoxidelaag aantasten en zorgen dat RVS gaat roesten.

Bij vliegroest is er meestal sprake van een roestige laag op het RVS. Deze laag is te verwijderen door het RVS schoon te maken.

In alle gevallen adviseren wij onze RVS producten (zoals naamborden, huisnummers en naamplaatjes) te onderhouden door deze schoon te houden en het ongeveer 4x per jaar met een dun laagje olijfolie in te smeren.