Even over graveren
We geven iedere dag onze klanten advies over materialen en druktechnieken. Hierbij hebben we het over wensen zoals gebruik, levensduur, gewenste uitstraling en opdruk.
We merken dat er vraag is naar combinaties die niet mogelijk zijn. We werken daarom voortdurend aan het verbeteren van het assortiment. Hierdoor hebben we vrijwel altijd een goede oplossing.
Een van de meest voorkomende misvattingen gaat over de combinatie van materiaal en opdruk techniek. Veelal gaat dit over graveren. Daarom een korte uitleg over graveren:
Wanneer we spreken over graveren kan het gaan over lasergraveren en verdiept graveren.
Lasergraveren
Lasergraveren is een techniek die vooraf wordt toegepast in combinatie met RVS en kunststof. Bij het graveren middels een laser wordt de opdruk aangebracht middels een laser. Een krachtige laser (geconcentreerde lichtbundel) brand in de toplaag van het materiaal.
Het voordeel van lasergraveren is dat vrijwel iedere opdruk aangebracht kan worden in het materiaal. De techniek is enigszins vergelijkbaar met een printer. De lasergraveermachine neemt de gestuurde opdracht 1-op1 over. Het vereist wel een nauwkeurige afstemming met het materiaal om te zorgen dat het materiaal precies lang genoeg wordt bewerkt. Een te lange of te korte densiteit zorgt voor een fout eindresultaat.
Het nadeel is dat enkel de toplaag wordt bewerkt. Er is meestal geen of een minimale verdieping in het materiaal waar te nemen. Daarnaast zijn er geen mogelijkheden qua kleur. Bij RVS wordt de opdruk kleur bijvoorbeeld altijd zwart/antraciet. Bij kunststof wordt de onderliggende contrasterende kleur zichtbaar.
Verdiept graveren en inlakken
Verdiept graveren is een techniek die al tig jaren wordt toegepast. Het kan breed worden toegepast op verschillende materialen zoals RVS, Kunststof, Aluminium en Trespa. Bij verdiept graveren wordt de opdruk ongeveer een millimeter diep uit het materiaal gefreesd.
Het voordeel van een verdiepte gravure is dat het altijd zichtbaar blijft. Het kan niet vervagen en is voor altijd in het materiaal aangebracht. Een gegraveerd product wordt gezien als een echt kwaliteitsproduct. Het is bovendien een zeer nauwkeurig en arbeidsintensief proces.
Na het graveren blijft erbij veel gebruikte materialen slechts een verdiept opdruk achter. Er is nog geen kleur aangebracht waardoor de opdruk nog niet goed zichtbaar is. De druk wordt na het graveren meestal ingelakt. Inlakken is een handmatig proces en een vak apart. Er kan met verschillende kleuren worden ingelakt.
Het nadeel van verdiept graveren en inlakken is dat het proces arbeidsintensief is. Dit start al bij het opmaken van bestanden. Er kan enkel met gevectoriseerde bestanden worden gewerkt. Dit bestand moet voorafgaand worden opgedeeld in freeslijnen. Deze lijnen zijn afhankelijk van de dikte van de frees. De duur van het frees proces is afhankelijk van de hardheid van het materiaal, het aantal tekens, en de dikte van de frees.
Bij frezen en inlakken moet er vooraf goed worden bepaald waar verschillende kleuren worden aangebracht. Iedere kleur moet namelijk ingesloten zijn door lijnen om te zorgen dat kleuren niet mengen. Hierdoor is een kleurverloop bijvoorbeeld niet mogelijk.