6 tips voor een geweldig ontwerp van je naambord

De mogelijkheid om zelf je naambord te maken met de ontwerpmodule is geweldig. Al je ideeën verwerken in een zelf te ontwerpen naambord. Niemand die zegt of het mooi is of niet. Dat kan perfect werken maar voor veel mensen is het lastig om net dat ene ontwerp te maken waar je blij van wordt. Wel belangrijk want tenslotte wil je dat het naambord bij je voordeur vaak voor langere tijd.

Het laatst wat je wilt een afschuwelijk naambord plaatsen. Wij hebben 6 tips op een rij gezet waarmee het maken van een naambord altijd slaagt.

Zo maak jij het perfecte naambord voor je voordeur

Bepaal eerst de opdruk

Ieder plan vereist een plan van aanpak. Dat hoeft bij het ontwerpen van een naambord voor bij je voordeur niet zo spannend spannend te zijn. Maar je doet er goed aan om eerst te bepalen wat er op het naambord moet komen. Dat maakt het ontwerpen een stuk makkelijker.

  • Kies je traditioneel voor de achternaam en een huisnummer?
  • Heb je misschien al een huisnummerbord en plaats je alleen de namen op je naambord?
  • Maak je het persoonlijk met voornamen of plaats je alleen de achternaam?

Kies de juiste uitlijning

Naambord ontwerpen uitlijning

Wat we vaak zien is een ontwerp van een naambord dat heel druk is geworden. Een eenvoudige tip is om de opdruk uit te lijnen. Door het uitlijnen voorkom je dat je naambord onrustig oogt. Met uitlijnen bedoelen we het plaatsen van tekst of afbeeldingen op een vaste lijn. Je plaatst je tekst of afbeeldingen op een (onzichtbare) lijn. Dus verticaal of horizontaal op dezelfde positie. In het voorbeeld zie je dat de voornamen op dezelfde lijn beginnen als Familie.

Tip:
Wanneer je elementen in de ontwerpmodule geplaatst worden er hulplijnen weergegeven. Deze hulplijnen geven het midden aan of de uitlijning ten opzichte tot andere teksten of afbeeldingen.

Gebruik niet meer dan 2 lettertypes

Naambord ontwerpen lettertype

We kunnen ons voorstellen dat bij het ontwerpen van je naambord het heel verleidelijk is om meerdere lettertypen te gebruiken. Hoe leuk sommige fonts ook zijn, maak een keuze. Het gebruik van veel lettertypen op je naambord zorgt voor onrust. Gebruik daarom maximaal 2 lettertypen in het ontwerp van je naambord.

Een van de voornaamste reden om meerdere lettertypen te gebruiken is omdat de cijfers van een bepaald lettertype soms tegenvallen. We combineren vaak bijvoorbeeld het lettertype Arial of Helvetica voor de cijfers met een sierlijker lettertype voor de tekst.

Gebruik nooit meer dan 3 lettergroottes

Naambord ontwerpen lettergrootte

Uiteraard is dit alleen van toepassing wanneer het echt niet anders kan. Bedenk dat de grootte van een gebruik lettertype gelijk is aan een brief. Gebruik alleen verschillen als het echt belangrijk is. Bijvoorbeeld een huisnummer wordt vaak veel groter geplaatst dan de namen. Bedenk dat hoe groter de tekst is hoe beter het leesbaar is. Het is daarom logisch dat een huisnummer groter is omdat je die vanaf de straatkant wilt kunnen zien. De postbode geeft waarschijnlijk niets om de voornamen van je kinderen of partner.

Bij het ontwerpen van een naambord voor bij de voordeur wordt er vaak de volgende grootte toegepast.

  • Huisnummer groot
  • Familienaam middelgroot
  • Voornamen klein

Beperk het aantal kleuren

Naambord ontwerpen kleuren

De mogelijkheden bij het ontwerpen van een naambord hangen heel erg af van het type naambord en de manier van bedrukken. Bij sommige producten heb je niet de mogelijkheid hebt te werken met kleuren. Maar we bieden ook een tal van naamborden waarbij er geen beperking is in het gebruik van kleuren. Vaak is het ook een kwestie van smaak maar zelf vinden we het mooi wanneer het aantal gebruikte kleuren op een naambord heel beperkt is.

Vaak werkt het gebruik van meerdere kleuren afleidend. Bovendien zal je sneller uitgekeken zijn op je naambord dan bij neutrale kleuren. En als je kleuren gaat gebruiken kies dan kleuren die goed combineren.Pas heel erg op met het afstemmen van de kleuren op je naambord met bijvoorbeeld de kleur van je voordeur of kozijnen. We krijgen vaak de vraag of we ral kleuren kunnen gebruiken op een naambord. De achterliggende reden is meestal dat er een poging wordt gedaan om kleuren overeen te laten komen. Ons advies is om dit niet te doen en bewust voor andere kleuren te kiezen.

Het gevaar is namelijk dat de kleuren niet goed met elkaar overeenkomen. Alle kleuren veranderen van kleur onder invloed van zonlicht. Je mooie grachten groene schilderwerk RAL 6064 is na verloop van tijd veranderd. Je ziet het vaak niet maar het gebeurd wel. Wanneer je een zelfde kleur op je naambord wilt hebben is de kans heel groot dat je verschil ziet in kleur. Het advies is daarom: kies voor andere kleuren. Het ziet vaak beter uit dan dat je kleuren probeert te benaderen.

Houdt voldoende marge rondom

Naambord ontwerpen marge

Heel belangrijk is dat je de opdruk de ruimte geeft. Gebruik rondom je naambord en tussen teksten en afbeeldingen ruime marges. Marge is witruimte en dit geeft meer lucht aan je naambord. Het beste is je resultaat wanneer je de marges rondom ook allemaal gelijk probeert te houden. Dus boven, onder, links en rechts van je naambord dezelfde marge aanhouden.

Wanneer je alle tekst op de randen gaat plaatsen dan ziet het ontwerp van je naambord er vaak minder mooi uit. Vergelijk het met een restaurant: een mooi opgemaakt bord is vaak minimalistisch en zonder teveel poespas. Hetzelfde werkt het met naamborden.

Ben je na het lezen van deze tips nog niet tevreden met je ontwerp van je naambord? Dan horen we het graag. Onze ontwerpstudio kan je verder helpen met het maken van je naambord.