Van wirwar naar consistentie in naamplaatjes

Woon je in bijvoorbeeld een appartementencomplex en is er door de jaren heen een wirwar van naamplaatjes ontstaan in de portiek of op het bellentableau? We herkennen dit als geen ander. Als specialist in naamborden en naamplaatjes en gevestigd in Amsterdam zien we dit verschijnsel dagelijks. We werken en wonen zelf in Amsterdam. En met name in de grote steden zie je veel hoogbouw en een relatief hoog verloop van bewoners. Studentenflats, appartementen en bovenwoningen. We zien het verschijnsel van de verschillende naamplaatjes bijna overal voorkomen. Bij ons beginnen de vingers meestal te kriebelen als we het zien. Maar wat doe je eraan en hoe voorkom je dat dit weer ontstaat?

Mensen verhuizen en laten een naamplaatje vaak achter. De volgende bewoner hecht er geen waarde aan of vervangt het naamplaatje met een willekeurige afmeting of kleur. Soms wordt er wel aandacht besteed aan de juiste afmetingen van naamplaatjes maar wordt het lettertype of de lettergrootte niet juiste overgenomen. Soms treffen we het nog veel erger aan en is er met een permanente marker op het houtwerk geschreven of wordt er gebruik gemaakt van stickers.

Consistentie in naamplaatjes

Wanneer je wilt dat alle naamplaatjes een geheel vormen dan is het in veel gevallen nodig om alle bestaande naamplaatjes te verwijderen. Bekijk voorafgaand aan het verwijderen of er een naamplaatje tussen zit die erg aanspreekt. Bewaar deze zodat je hier mee kan aangeven wat ongeveer de bedoeling is. Aan de hand van een foto van een naamplaatje kunnen we in veel gevallen afleiden wat het gebruikte materiaal is en welk lettertype op het naamplaatje is toegepast.

Bekijk ook de ondergrond waar de naamplaatjes hebben gezeten en bepaal of er onderhoud gepleegd moet worden. Moet houtwerk hersteld worden of moet het schilderwerk gedaan worden. Verzorg deze werkzaamheden voorafgaand aan het bestellen van nieuwe naamplaatjes.

Nieuwe naamplaatjes

Wanneer je ervoor kiest om nieuwe naamplaatjes bij ons te bestellen kunnen we de stijl opslaan. We kunnen allerlei relevante zaken opslaan om naderhand nieuwe naamplaatjes te leveren met dezelfde opmaak. We slaan dan op welk materiaal is gebruikt, wat de lettergrootte is en de gewenste bevestigingsmethode. Bij nabestellingen kunnen we dan zorgen dat naamplaatjes hetzelfde worden uitgevoerd en het geheel zijn consistentie behoud.

Naamplaatjes inventariseren

Inventariseer wat de nieuwe wensen zijn. Welke oplossing er nodig is verschilt per appartementencomplex. We geven hier enkele tips van zaken die mogelijk aan de orde zijn:

  • Hoeveel naamplaatjes zijn er nodig?
  • Wat is de gewenste uitstraling?
  • Wat is de gewenste opdruk?
  • Welke afmeting moeten de naamplaatjes krijgen?
  • Moeten de naamplaatjes flexibel zijn? (bijvoorbeeld een inschuifsysteem)
  • Moeten er ook huisnummers op geplaatst worden?
  • Zijn er momenteel leegstaande woningen waar bijvoorbeeld een blanco naamplaatjes voor geleverd moet worden?
  • Hoe worden de nieuwe naamplaatjes bevestigd?

Laat je adviseren

In veel gevallen kunnen we direct een oplossing aanbieden en is er de wens om de naamplaatjes direct te vervangen voor veelgebruikte naamplaatjes zoals bijvoorbeeld kunststof naamplaatjes, aluminium naamplaatjes, rvs naampaatjes of messing naamplaatjes. We bespreken graag wat de beste oplossing is.

In sommige gevallen wordt er gekozen om naamplaathouders te plaatsen. Met een naamplaathouder is het namelijk makkelijk om naamplaatjes te vervangen. Ook hierover geven we vrijblijvend advies.