Jaren geleden werden naamborden vrijwel alleen bedrukt met vinyl of voorzien van een opdruk middels graveren. Deze technieken worden nog steeds veel toegepast. Wel is goed te merken dat met name een opdruk door vinyl snel terrein verliest.

De moderne printtechniek biedt steeds meer mogelijkheden en is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Printen ken inmiddels steeds minder nadelen biedt voornamelijk voordelen. Tot voor kort was het mogelijk om naamborden en voornamelijk bedrijfsnaamborden te voorzien van een full color print op basis van CMYK (Cyaan, Magenta, Geel en Zwart).

Een van de relatief nieuwe mogelijkheden is de optie witprint. Dit is het printen in de kleur wit en heeft meerdere voordelen ten opzichte van een standaard print. Een opdruk met witprint is een print in full color + wit.

Wat kun je met een full color + wit print?

Wit printen kan op verschillende manieren worden toegepast. De meeste voorkomende toepassingen zijn wit printen als basis ondergrond en wit printen als zichtbare kleur.

De meest belangrijke is het printen van een basiskleur. Denk hierbij aan naamborden van donkere of transparante materialen zoals rvs of plexiglas. Hierbij wordt de opdruk eerst in de kleur wit aangebracht. Hierdoor is het materiaal voorzien van een basiskleur en heeft dit geen tot vrijwel geen invloed op de kleur die vervolgens worden gedrukt. Zo wordt de kleur geel op rvs ook echt geel en bijvoorbeeld niet oranje. Op transparante materialen zoals acrylaat of plexiglas heeft het als voordeel dat de kleuren minder transparant zijn en dus krachtiger worden.

Daarnaast is het mogelijk om de kleur wit op een naambord te printen. Meestal wordt hierbij de opdruk tweemaal in de kleur wit geprint om een goede dekking te krijgen. Ook hierbij vormt de eerste laag de basiskleur en wordt er vervolgens de kleur wit geprint.

Waar wordt het op toegepast?

Op dit moment zijn er verschillende producten waar wit bij wordt toegepast. Het betreft voornamelijk bedrijfsnaamborden van plexiglas, rvs, acrylaat en dibond. Ook worden naamborden van beton voorzien van een full color print met wit.

Bestanden aanleveren

Bij witprint moeten wij werken met vector bestanden zoals een eps, ai of pdf bestand. Onze voorkeur heeft dan ook om bestanden ten minste als vector aan te leveren. Er hoeft in de bestanden geen steunkleur aangegeven te worden. Wil je dit wel dan moet je de witte delen de steunkleur ‘White’ meegeven. Zie hier onze standaard aanleverspecificaties