messing naamplaat

Messing is een schitterend en kenmerkend materiaal is populair gebleven. Wat kunnen we met messing en wat zijn de eigenschappen. We geven hier de antwoorden.

Allereerst is het goed om te beginnen met wat wij leveren. Messing is er namelijk in verschillende soorten. Wij leveren een tweetal soorten messing.

Om te beginnen is dat serie gegoten messing naamplaatjes met sierlijke vormen en noemen we sierplaatjes. Deze messing naamplaatjes doen een beetje ouderwets aan maar komen we nog bijzonder vaak tegen. Ze zijn voorzien van een laklaag en worden voorzien van een verdiepte gravure. Het is niet mogelijk om deze messing sierplaatjes op maat te maken. Ze worden ingekocht op basis van vaste vormen en voorzien van boorgaatjes.

Daarnaast bieden we vlak graveermessing. Dit wordt ingekocht op basis van platen waardoor het mogelijk is om vrijwel iedere afmeting te leveren. De kleinste afmeting is ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Omdat messing wordt gefreesd kunnen we het in allerlei vormen en afmetingen leveren. Ook kunnen bijvoorbeeld boorgaatjes op de gewenste positie worden aangebracht. Graveermessing heeft een lichte geborstelde structuur en kan goed worden bewerkt.

Het is breed toepasbaar waardoor we er uiteenlopende producten van maken zoals messing merkplaatjes, naamplaatjes, naamborden, bedrijfsnaamborden en huisnummerborden. Hierbij kan de opdruk worden aangebracht middels verdiept graveren of lasergraveren. Bij lasergraveren is er niet de mogelijkheid om een opdruk met kleur aan te brengen. Dat is meestal ook geen probleem omdat zwart toch al de best contrasterende kleur op messing is. Bij verdiept graveren is dat wel mogelijk. Bij verdiept graveren is het niet altijd mogelijk om bijvoorbeeld een logo aan te brengen.

Bij messing moet er rekening gehouden worden dat het niet erg onderhoudsvriendelijk is. Om het mooi glanzend te houden is het nodig het messing regelmatig te boenen met een doek of brasso koperpoets. Dat is vaak bij een naamplaatje naast de voordeur geen probleem maar wanneer het gebruik wordt voor op een bankje is dat vaak te veel werk.

Er wordt ook vaak voor messing gekozen omdat het juist gaat verweren. Naar verloop van tijd zal er oxidatie optreden waardoor het messing de kleur van koper krijgt. De een vind dat prachtig, de ander verafschuwt het.

Alternatieve materialen voor messing zijn kunststof met een messing uitstraling of goudkleurig geanodiseerd aluminium (glanzend of mat). Beide materialen worden verdiept gegraveerd en bij aluminium wordt de opdruk ook ingelakt met een kleur naar wens.